Magyarországi Baptista Egyház

Filadelfia Integrált Szociális Intézmény

Lezajlott Önkéntes Táborunk!

2023. július elején zajlott le a Baptista Egyházi Szociális Módszertani Központ önkéntes tábora Kiskunmajsán. A tábor megnyitó ünnepségén először Kiss Péter operatív igazgató (MBE) köszöntötte a táborlakókat, majd Serafin József szociális módszertani vezető beszélt az önkéntes munka fontosságáról.
A zenei szolgálatot Széll Csaba hitéleti vezető (Sorsfordító Szolgáltató Központ) biztosította.
A szervezők elsősorban azok részvételére számítottak, akik már korábban is vállaltak önkéntes munkát, vagy „újoncként” a tábort követően szívesen vesznek részt karitatív, oktatási és szociális munkában. A táborozók játékos, kötetlen, tréning jellegű foglalkozásokon, szituációs játékokon keresztül, tapasztalt vezetők személyes tolmácsolásában ismerhették meg az egyház közösségeinek értékeit, célkitűzéseit, valamint az önkéntes tevékenység szervezésének részleteit, miközben megtapasztalhatták a közös segítő munka örömeit és nehézségeit.
Az önkéntes táborozók a második napon a Baptista Menedék Szolgálatnál önkénteskedtek. A munka mellett arra is jutott idő, hogy megismerkedjenek az intézménnyel és kötetlenül elbeszélgessenek szakmai kérdésekről. E közben az odalátogató önkéntes tűzoltók munkájába is betekintést nyerhettek. A nap végén Kocsis-Nagy Zsolt prezentációját hallgathatták meg egy pár évvel ezelőtti falukutatási projektről, és egyben megvetették az alapjait egy jövőbeli falukutató programnak.
A harmadik napon délelőtt a táborozók a Civilek a Játszóterekért Egyesület vendégei voltak, és DOTTO kisvonattal járták körbe Kiskunmajsát. Az egyesület szóvivői elmesélték, hogy az önkéntesekből szerveződő csoport, hogyan újított fel és akadálymentesített néhány kiskunmajsai játszóteret. Délután az önkéntesek a Közösségek Házába mentek, ahol ismeretséget kötöttek a ház mellett élő szegregátum lakóival, előadást hallottak az ott folyó közösségi munkáról, szabadidős foglalkozásokról. A csoport a lakóknak többek között egy REX asztalt adományozott és órákig játszott a szép számban összegyűlt gyerekekkel. Este Szenczy István a „A drog…és ami mögötte van” c. előadását hallgatták meg.
Az utolsó napon, hazautazás előtt a táborozók textilszobrászatot gyakoroltak, melyet később bármelyik ellátotti rendszerben, akár önkéntesként is végezhetnek.
Az tábor lakói a pár nap alatt betekintést kaphattak elméleti és gyakorlati foglalkozásokon keresztül az önkéntesség szépségébe, hasznossáságába. Az önkéntes munka a szociális szolgáltatások színvonalát is emelheti, így a népszerűsítését a módszertani munkatársak különösen fontosnak tartják.

Scroll to Top