Beszámoló

Visszatekintés az elmúlt hónapokra az 1Tim 2:1,2 szellemében

Szirtes- Tanko Tünde írása

Szociális módszertani központunk mozgalmas őszt tudhat maga mögött. Az elmúlt időszakban nem egyszer figyeltük izgatottan a híreket, és fontolgattuk, hogy vajon számos tervünk, amelyek megvalósítására a harmadik hullám után lelkesen és sok energiával készültünk – a tavalyi évhez hasonlóan –, füstbe mennek-e, vagy esetleg át kell alakítanunk őket, és részben vagy egészben az online térben megrendeznünk. Istennek hála, az összes tervezett programunkat személyes jelenléttel tudtuk megrendezni. Bár fokozottan odafigyeltünk a sajátos körülményekre, és betartottuk a vonatkozó előírásokat a maszkhasználattal, fertőtlenítéssel, távolságtartással kapcsolatban, külön kegyelem, hogy tudomásunk szerint egyik alkalom sem lett a fertőzés forrása. Hálaadással vesszük sorra tehát az őszi eseményeinket, amelyek szociális intézményeink, az ott dolgozók és ellátottak mellett tágabb baptista közösségünk számos „laikus” tagját is érintették. Emlékezésünk, örömünk és hálánk is legyen közös, ahogy kitartó imádságunk a nyugodt és csendes életért!

Kiállítás-megnyitó Hajdúböszörményben

A módszertan közreműködésével szervezett, Gipszababa álmai című vándorkiállítás első állomása a hajdúböszörményi Emmaus Idősek Otthonában volt. Olinka, akit a Tábita Alapszolgáltatási Központ segít mindennapi életvitelében, a járvány idején kezdett el festeni Karkóné Lukácsy Marianna művésztanár és önkéntes segítő bíztatására és támogatásával. Az alkotás elsősorban önsegítés volt, ám hamar kiderült, hogy munkái másoknak is örömet szereznek. A tárlat szeptember 8-án nyílt meg, és három hét alatt sok szép pillanatot szerzett az otthon lakóinak, dolgozóinak és a városból érkező látogatóknak.

Idősek és a Zene világnapja – ünnep és kiállítás-megnyitó

A minden évben hagyományosan megrendezett alkalmunkat ezúttal Kiskőrösön ünnepeltük szeptember 30-án. Délelőtt a Filadelfia Idősek Otthonának sok lakójával együtt hallgattuk az igei gondolatokat, Opauszki György intézményvezető szavait, és néztük örömmel az egyik helyi óvodás csoport műsorát. Zárásként a Feltámadt Hős című ének hangzott fel, és megható volt látni, ahogy az idősek teljes szívüket beleadva énekeltek. Az ünnep keretében, vándorkiállításunk második helyszínén megnyitottuk az Olinka festményeiből rendezett tárlatot. Délután a helyi baptista imaházban folytattuk az ünneplést, ahova a városból, környező településekről is érkeztek vendégek. Az alkalmat dr. Juhász Péter, a SOTE Szociális Vezetőképző Központ oktatójának előadása és a gyülekezet kórusának énekei tették emlékezetessé. Az eseményről készített összefoglaló videó:  

„Kincseim” díjátadó ünnepség

Nyár elején „Kincseim” címmel hirdettünk alkotói pályázatot a baptista fenntartásban működő négy nevelőszülői hálózatban nevelkedő gyermekek számára. A pályázatra 178 alkotás érkezett, 4-16 éves korú gyerekektől. A zsűri öt kategóriában hirdetett nyerteseket. A több mint húsz gyermek és családjaik számára – a járványhelyzet miatt csak szűkebb körű ünneplésre volt lehetőség – a hajdúböszörményi művelődési házban, az októberi őszi szünetben szerveztük meg a díjátadót. A közönség nagy örömére Pintér Béla elvállalta, hogy fellép az ünnepi alkalmon. A programot arcfestés, fotózás, kreatív foglalkozás színesítette a szeretetvendégség után. Az ajándékok egy részét a Harmat Kiadó és a Magyar Vöröskereszt biztosította, más szervezetek és egyéni támogatók mellett. A képekből készült egy 2022-es falinaptár is. A terjesztés során befolyó összegből a módszertani központ jövőre programot szervez a gyerekeknek.

A Szociális munka napja – ünnep és díjátadó

A Szociális Munka Napja országos ünnep, négy éve pihenőnap az ágazatban dolgozók számára. Ez az alkalom lehetőséget biztosít arra, hogy évenként felidézzük az alacsony társadalmi presztízse ellenére sokak által hivatásnak tekintett áldozatos munkát, amit a szociális dolgozók végeznek. Az ünnepet 2019-ben tartottuk meg először, párhuzamosan azzal, hogy egyházunk Országos Tanácsa szociális elismeréseket alapított, lehetőséget adva az ezen a területen dolgozók és a gyülekezetekben kiemelkedő diakóniai munkát végző testvéreink elismerésére. A tavalyi ünnep elmaradt, ezért az idei hét díjazottal együtt, összesen 14 dolgozó vehette át az elismeréseket. Az ünnepségen Mészáros Kornél igei köszöntése mellett dr. Heidl Beáta, a baptista fenntartású és több szociális szolgáltatást is biztosító OSZSK és RESZIK intézményvezetője, valamint Ghyczy Gellért, a hajléktalanokat támogató Baptista Integrációs Központ vezetője tartott személyes hangvételű, fényképekkel gazdagon illusztrált előadást.

Baptista Házban Dolgozom tréning

Az ősz folyamán, szeptemberben, októberben és novemberben egy-egy tréninget szerveztünk egy parádi wellness hotelben baptista fenntartásban dolgozó munkatársaknak. A három napos, 16-18 fős, csoportos alkalmakat dr. Steiner József és Paróczi Zsolt lelkipásztorok tartották. A programon hitbeli elköteleződéstől függetlenül részt vehet bárki, aki szeretné Istent, más kollégákat, a baptista felekezetet és kicsit talán saját magát is jobban megismerni, lelkileg és testileg feltöltődni. A tréningekről rendszeresen nagyon jó visszajelzéseket kapunk, ezért külön öröm volt számunkra, hogy a pandémia alatt kényszerűen szünetelő programot idén folytatni tudtuk, felkínálva a lehetőséget egy kis aktív pihenésre több tucat, a járványtól különösen is érintett szociális dolgozónak.

Támogatott lakhatás konferencia

Módszertani központunk minden baptista fenntartású szociális szolgáltatás működését támogatja szakmailag, ezek közül azonban van egy – a támogatott lakhatás szolgáltatás –, amelyben országos szinten is részt veszünk a szakmai együttműködés koordinálásában. A kisebb, egynapos szakmai műhelykonferenciák mellett 2019 óta évente egy kétnapos országos konferenciát is szervezünk, amelyet idén november 24-25-én sikerült személyes részvétellel megvalósítani. A gazdag szakmai tartalmat több előadás, egy kerekasztal-beszélgetés és egy intenzív párbeszédet biztosító Szockafé program révén biztosítottuk a nagyjából 70 résztvevő számára. Az összegyűlt tapasztalatok, javaslatok és az ismételt pozitív visszajelzések megerősítettek bennünket abban, hogy a baptisták szociális szférán belüli megbecsültségét is előmozdító alkalmak a szakmai hétköznapokban is jól hasznosíthatók.

Szirtes-Tankó Tünde

 

Scroll to Top