Védőoltás egy támlakban

Hajdu Julianna írása

A Sorsfordító Szolgáltató Központ, Sorsok Háza Szociális Intézmény támogatott lakhatásában is sor került a COVID vírus elleni első vakcina beadására. 2021.01.29-én a kiskunhalasi lakhatás lakói, egy nappal később pedig a kiskőrösi telephelyeinken kapták meg a védőoltást. Maga az esemény zökkenőmentesen zajlott – a nappali intézményünkben –, az oltócsoport tagjai felkészültek, segítőkészek voltak. Türelmesen meghallgatták lakóink kérdéseit, és hiteles és teljes körű tájékoztatást a vakcináról. A várakozás izgalmát és feszültségét a munkatársak igyekeztek oldani, végig támogatták az oltakozókat mentálisan.

Főként pszichiátriai betegeink voltak nyitottak az oltásra. A Sorsfordító Szolgáltató Központ jelenleg 22 pszichiátriai betegnek nyújt támogatott lakhatást, ebből előzetesen 17 fő döntött úgy, hogy él a lehetőséggel. Közülük négyen mégsem kaphatták meg, kórházi kezelés, pozitív COVID teszt, illetve járványügyi megfigyelés miatt. De mind a négyen jelezték, hogy amint lehetséges lesz, szeretnék magukat beoltatni. Szenvedélybeteg támogatott lakhatásainkban – jelenleg 18 fő – jóval kevesebben igényelték a vakcinát: nyolcan döntöttek úgy, hogy mindenképp szeretnék. A munkatársak közül ketten kaptak a védőoltást, plusz az intézményvezető és a helyettese.

A védőoltásokat megelőzően lakóink folyamatosan érdeklődtek arról, hogy mikor kaphatják meg a védőoltást, hiszen fontos volt számukra, hogy megfelelően védettek legyenek. Segítő beszélgetéseink, tanácsadásaink során igyekeztünk tájékoztatni őket a pandémiás helyzet alakulásáról, ügyelve arra, hogy ne keltsünk bennük pánikot, szorongást. Egyébként többen maguk is figyelemmel kísérik a napi híreket, naprakészek a vírushelyzettel kapcsolatban.

 

Végül hadd osszak meg néhány személyes véleményt, tapasztalatot tőlük:

W.A.: „Örülök, hogy megkaptam a védőoltást, mert sok betegségem van. Egy kicsit fájt a könyököm és az alkarom, de mivel ez már az oltás előtti este kezdődött, ezért nem hiszem, hogy ettől volt. Más tünetem nem volt.”

D.F.É.: „Nagyon gyorsan, flottul ment minden, hamar megkaptuk. Én különösen örülök neki, hiszen az első felméréskor nem kértem, de aztán mégis meggondoltam magam. Nekem az oltás sem, és utána sem fájt semmim.”

N.T.P.: „Én már az első körben is feliratkoztam a védőoltásra. A beadás nem fájt, utána kb. egy napig fájt a helye, amikor felemeltem a karom, de a munkámat el tudtam végezni.”

A.L.: „ Nekem sem az oltás, és sem utána nem fájt semmim.”

P.Sz.A.: „Megkaptam az oltást, és nem fájt a vállamban. Kicsit pihentünk utána 30 percet. Este belázasodtam, a fejem sem volt jó. Másnap beduzzadt a kezem, de borogattam, és sokkal jobb lett.”

H.L.: „Én is beoltattam magam, annak ellenére, hogy irtózom a szúrástól. Az oltás immunissá tesz. Ha csak várom a karantén végét, a vírus még akármikor felbukkanhat újból, és elkaphatom. Így viszont nem.”

  1. Zs.: „Már nagyon vártam az oltást. Szombaton végre eljött a nap, amikor beadták. Az oltás nem fájt. Észre sem vettem, amikor a tűt beszúrták. Utána még kb. fél órát vártam a többiekkel együtt. Délután és másnap fájdalmat éreztem a karomon, ahova szúrtak, ez viszont hétfőre már el is múlt.”

Mindannyian várjuk a második alkalmat.

 

Scroll to Top