Szakmázó

Szeretetművészek

Kereskedő Emőke önkéntes koordinátor, a Baptista Egyházi Szociális Módszertani Központ munkatársának írása

Ha valaki megkérdezi tőlem, hogy miért vállalok önkéntes munkát, akkor általában ezt válaszolom: azért, mert szükség van rám. Egyik ismerősöm nem érte be ezzel a válasszal, értetlenkedve faggatott tovább. „Népes családod van, három gyermeked, két unokád, biztosan szükség van rád otthon is!”

Igen, mindent megtennék a családomért, de nem mindenkinek van családja, hozzátartozója, akire számíthat a bajban.

„Én nem engedhetem meg magamnak, hogy önkénteskedjek! Szükségem van minden fillérre, és sokszor a szabadidőmben is dolgozom.” Sűrűn halljuk ezeket a mondatokat. De nem kell ennek így maradnia.

Miért vállalnak az emberek önkéntes munkát?

Ha keresztény szemmel nézzük a kérdést, akkor az önkéntes munka a keresztényi élet természetes része. Az önkéntesség által is gyakorolható a krisztusi parancs: a szeretet. „Válaszd azt az életformát és azt a feladatot, amelyben szeretőbb emberré válsz.” (Keresztes Szent János)

Ha segítünk a rászorultakon, mások felé fordulunk egy kis ideig, megfeledkezünk a saját gondjainkról, sőt talán ezek veszítenek is jelentőségükből.

Segíteni lehet néhány perc alatt is: egy kevés szóval, bátorítással, egy pohár vízzel, meleg étellel, megbocsátással. Ez sem időnkbe, sem plusz pénzünkbe nem kerül. Az önkéntes munkának számos formája létezik még, az informatikai feladatoktól kezdve a rászoruló gyermekek táboroztatásáig.

Az első önkéntes nemzetközi szervezet, a solferinói csata után létrejött, svájci kezdeményezésű Vöröskereszt volt. Napjainkban a civil szerveződések – például, szeretetszolgálatok, önkéntes tűzoltóságok, természet- és környezetvédő civilszervezetek, tudományos társaságok, művészeti szervezetek stb. – számos önkéntes munkát és munkást koordinálnak. Az önkéntes munka tapasztalatszerzést, új készségek elsajátítását jelentheti idősnek és fiatalnak – nekik akár még a pályaorientációban is utat mutathat. Ha egy friss diplomás fiatal, egy középiskolai diák munkát keres, és ez alatt az idő alatt önkéntes munkát vállal, akkor bizonyosan előnyt élvez majd egy állásinterjú során. A nyugdíjasoknak segítheti a kapcsolatok kialakítását, mélyítheti a hasznosság és megbecsültség érzését. A versenyszférában dolgozókat pedig kikapcsolhatja, feltöltheti. Mindannyiunknak személyiségfejlődés, formális és informális tanulás.

Az önkéntes munka fontossága a szociális szférában, intézményekben elvitathatatlan. A gyülekezetekbe járók figyelmének felkeltése az önkéntes munka iránt az egyház fontos feladata.

Az önkéntes munka nem haszontalan időtöltés, még akkor sem, ha nem kapunk érte még egy hálás „köszönömöt” sem – bár ez ritkán fordul elő!

Szívesen belevágnál, de nem tudod, hol kezdd el? Látogass el facebook oldalunkra: https://www.facebook.com/szeretetmuveszek. Jelentkezz nálunk az önkentes@baptist.hu címen!


Az Önkéntesség Magyarországi Éve 2021

11 civil szervezet kezdeményezte, hogy 2021 legyen az Önkéntesség Magyarországi Éve. A kezdeményezéshez – amit Magyarország Kormánya is támogatott – további civil szervezetek, önkormányzatok és vállalkozások is csatlakoztak, és a lehetőség mások számára is nyitva áll egész évben. Várjuk azokat is, akik csak egy óra önkéntes tevékenységet akarnak végezni, és azokat is, akik szervezetükkel olyan akciót szerveznének, melybe sokakat, akár egy települést vagy az egész országot be szeretnék vonni.

Magyarország lakosságának harmada végzett már valamilyen önkéntes tevékenységet. Többségük a szociális szférában és az egészségügyben, illetve a civil társadalom céljainak megvalósításáért dolgozik. Egyre több vállalat is felismeri a hasznosságát annak, hogy munkatársai közösen szervezzenek és valósítsanak meg önkéntes programokat.

Jelenleg a koronavírus járvány idején az egészségügyi és a szociális dolgozókra, valamint a pedagógusokra hárul a legnagyobb teher. Sokan segítik az ő munkájukat, és vannak olyan önkéntesek is, akik már a járvány utáni élet minél zavartalanabb folytatásán dolgoznak. A hétköznapok önkéntesei méltóak az egész társadalom tiszteletére.

https://ome2021.hu/

Scroll to Top