Magyarországi Baptista Egyház, Filadelfia Integrált Szociális Intézmény

Figyelem! Hatályosult a maszkviselésről szóló Kormányrendelet!

Szociális ágazati hír

Mától hazályos a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló 431/2020. (IX. 18.) Korm. rendelet.

A kormányrendelet előírja a száj és az orr kötelező eltakarását orvosi maszk, munkavédelmi maszk, illetve textil vagy más anyagból készült maszk viselését oly módon, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. A maszkot helyettesíteni (sállal, kendővel) nem lehet. Szociális intézményben kötelező a maszk viselése az ott foglalkoztatottaknak az ellátottakkal való közvetlen érintkezéskor, vagy ha tartósan 1,5 méteren belüli távolságban tartózkodnak az ellátottakkal, az ellátottaknak a közösségi programok alkalmával és a közösségi terekben való tartózkodás esetén lehetőség szerint.

Az üzemeltető köteles gondoskodni arról, hogy a helyiségben tartózkodók a maszkot a jogszabályban meghatározott módon viseljék, ennek érdekében a szolgáltatás, illetve az üzemeltetett intézmény működésére, igénybevételre vonatkozó szabályozásban az igénybevétel rendjének megsértése esetén egyebekben alkalmazható intézkedéseket, szankciókat alkalmazhatja.

Azt a személyt, aki a maszkot az üzemeltető felszólítására sem viseli a meghatározott módon, az üzemeltető köteles a látogatásból kizárni, és gondoskodni arról, hogy e személy a helyiséget, illetve a területet elhagyja.

A maszkvisdelési kötelezettség betartását az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv (rendőrség) is ellenőrizheti.

Bővebben a vonakozó közlönyben:

MK_20_207

Letöltés

Véleményt várunk

Az ágazati irányítástól érkező egyeztetésre kínált tervezetek, valamint szakmai szervezetek vitára bocsájtott anyagai

Hírlevél

Módszertani Központunk két heti rendszerességgel megjelenő digitális hírlevele. Régebbi lapszámokat a hírlevél archívum almenüre kattintva érhetik el olvasóink.

Jogos

Végrehajtási sorvezetők, jogszabály- magyarázatok, aktualitások a szociális jogalkotás mindennapjaiból.

Scroll to Top