Magyarországi Baptista Egyház, Filadelfia Integrált Szociális Intézmény

Erősödik a jó gyakorlat az önkéntesség oldalán

Szociális ágazati hír

A Baptista Egyházi Szociális Módszertani Központ is csatlakozott az Önkéntesség Magyarországi Évéhez
Tizenegy elkötelezett szervezet összefogása eredményeként jött létre az Önkéntesség Magyarországi Éve 2021. A szervezők célja, hogy minél többen csatlakozzanak a kezdeményezéshez, amelyet civil, kormányzati és üzleti szereplők szakmai összefogása mentén szerveznek meg. Az év nyitóeseménye március 25-én, csütörtökön az online térben, Székesfehérvár önkormányzatának támogatásával valósult meg. A rendezvény két házigazdája Miklósa Erika operaénekesnő és Gundel Takács Gábor műsorvezető volt.
„Az önkéntesség mindig kiemelt terület volt számunkra. Mindenkit csatlakozásra szeretnénk bátorítani, kifejezetten a fiatalokat ösztönözzük erre abban bízva, hogy így tartós együttműködés alakulhat ki” – mondta Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár. – „A járvány időszaka megmutatta, hogy az önkéntesség nem csak lehetőség, hanem kötelesség is. Érdekes volt látni a generációk közötti együttműködést, reméljük, hogy az önkéntes év kapcsán ez még tovább fejlődik. Azért fontos az időzítés, mert azt szeretnénk, hogy a kezdeti lendület ne torpanjon meg, és ez a fejlődés mennyiségi és minőségi szempontból egyaránt megtörténjen. Reméljük, hogy ez az év még tartalmasabb lesz!” Rácz Zsófia beszélt arról is, hogy egy új nemzeti önkéntes stratégia készül.
„Máris nagyon sok tapasztalatról tudnunk beszámolni, hiszen erősödik a civil társadalom érdemi részvétele közös ügyeink intézésében, közösségeink alakításában” – jelentette ki Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. – „Biztos vagyok abban, hogy az önkénteseknek a járvány még hátralévő időszakában nagyon sok feladatuk lesz egy-egy település életében. Sokan jelentkeztek, és sokan szorultak rá az önkéntesek tevékenyégére, például a házi segítségnyújtás területén. Látjuk, egyre nagyobb divatja van annak, hogy saját időt, energiát áldozzunk fel egy-egy fontos ügy érdekében, és szabadidőnkben akár szervezett formában önkéntes munkát vállaljunk. Az önkéntes munka nagyon sokat ad annak is, aki végzi a segítségnyújtást.”
„A járvány első hullámában Székesfehérváron például 685 idős személy kért és kapott segítséget 249 önkéntes bevonásával, de a munkára jelentkezők száma ennél jóval nagyobb volt” – mondta el későbbi előadásában Mészáros Attila alpolgármester.
„Egyre több fiatal és időskorú személy szeretne bekapcsolódni a programokba, mi pedig az év során hétről-hétre mutatunk majd ilyen történeteket. Hiszen ez fantasztikus lehetőség a tanulásra, a feltöltődésre, a fejlődésre, vagy egyszerűen csak egy esély arra, hogy jobbá, egy jó közösség részévé váljunk” – mondta F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója.
Gyorgyovich Miklós, a Századvég Politikai Iskola Alapítvány kutatója az „Önkéntesség Magyarországon 2018” című felmérés legfontosabb eredményeiről és üzenetéről számolt be. Elmondta: 140 interjút készítettek abban az évben, 2000 fő bevonásával. „Az adatok szerint a lakosság bő negyede, 2,2 millió személy önkénteskedett a felmérés évében, de összességében a felnőtt lakosság közel fele végzett már életében valamikor ilyen tevékenységet. Azoknak a száma 65 ezer, akik naponta önkénteskednek: ez ugyan szűk réteg, de életmódként élik meg ezt napi munkájuk mellett, így tesznek valamit az embertársaikért, az állatokért, a teremtett világért.”
További előadó volt Szincsák Attila, a Denso Gyártó Magyarország Kft. alelnöke, Domokos Tamás szociológus, a Kodolányi János Egyetem docense és Joost van Alkemade, a Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk igazgatója.
Az eseményt kerekasztal-beszélgetések zárták.

 

 

Véleményt várunk

Az ágazati irányítástól érkező egyeztetésre kínált tervezetek, valamint szakmai szervezetek vitára bocsájtott anyagai

Hírlevél

Módszertani Központunk két heti rendszerességgel megjelenő digitális hírlevele. Régebbi lapszámokat a hírlevél archívum almenüre kattintva érhetik el olvasóink.

Jogos

Végrehajtási sorvezetők, jogszabály- magyarázatok, aktualitások a szociális jogalkotás mindennapjaiból.

Scroll to Top