Magyarországi Baptista Egyház, Filadelfia Integrált Szociális Intézmény

Egyházvezetői látogatás a Baktalórántházai járásban

Szociális ágazati hír

Egyházunk vezetői – Papp János, Durkó István és Simon Norbert -, baptista (szociális) szakemberek, a Baptista Szociális Módszertani Központ munkatársai, valamint Papp Dániel és Szólláth Imre – a környező települések baptista lelkipásztorai – 2019. október 8-án egynapos tereplátogatáson vettek részt a Baktalórántházai járásban.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei járás egyike az ország öt leghátrányosabb helyzetű területének. A Baptista Szeretetszolgálat Végtelen lehetőség kísérleti programja 2022-ig tart a járás 12 településén. Bár a települések nagy számban és sikeresen pályáznak uniós és egyéb fejlesztési forrásokra, és infrastrukturálisan jó kapacitásokkal rendelkeznek, társadalmi-gazdasági mutatóik messze elmaradnak mind a közvetlen, mind a tágabb környezet mutatószámaitól. Erősen csökken a népesség, alacsony az iskolai végzettség, magas a közfoglalkoztatottak és munkanélküliek aránya, amelyhez gyakran csekély jövedelem társul, jelentős a komfort nélküli ill. a szükséglakások száma, és sok család napi küzdelmet folytat az eladósodottsággal és a különféle függőségekkel. A társadalmi, közösségi, szociális felemelkedés és fejlesztés érdekében 2017-ben a kormány, az Európai Unió támogatásával, 2 milliárd Ft összértékű, 104 települést és közel 100 ezer embert érintő modellprogramot indított öt segélyszervezet bevonásával. A Baptista Szeretetszolgálat mellett a Katolikus Karitász a sellyei, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a kunhegyesi, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a gönci, a Magyar Református Szeretetszolgálat pedig a cigándi járásban végzi szolgálatát. A komplex szociális program a Máltai Szeretetszolgálat régóta futó Jelenlét programjának fő jellemzőire épít, nevezetesen a közelségre/jelenlétre, a diagnóziskészítésre, a komplex helyzetkezelésre és a közösségfejlesztésre. Ezeknek a céloknak a konkrét megtestesítői, központjai a Baktalórántházai járásban a Rohodon és Magyon vásárolt házak, más néven Jelenlét Pontok, amelyeket a Szeretetszolgálat saját erőből vett meg azokban az utcákban, ahol a napi munka is folyik. A nap során a vendégek mindkét Jelenlét Pontot felkeresték, valamint ellátogattak a járás legelmaradottabb szegregátumába, a kauzsai tanyára.

A vendéglátók részéről Hári Tibor, a Baptista Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója, Ghyczy Gellért és Szanyi Gergely, a program vezetői és a helyi munkatársak segítettek közelebbről megismerni a projekt egyházpolitikai, missziós, szervezeti és gazdasági vetületeit. A nap kiemelt vendége és aktív résztvevője volt Vecsei Miklós miniszterelnöki megbízott és két munkatársa. A bemutatkozást és a kötetlen beszélgetést követően ebéd előtt a vendégek csoportja kibővült azokkal a helyi vezetőkkel – országgyűlési képviselővel, polgármesterekkel, kormányhivatali osztályvezetővel – akik elfogadták egyházunk vezetőinek meghívását egy közös ebédre és eljöttek a Fenyves Hotel különtermébe. Sajnálatos módon a helyi társegyházak meghívottjai közül senki sem tudott részt venni ezen az alkalmon. Papp János köszöntése és bevezető szavai után Vecsei Miklós érzelmeket megmozgató képes bemutatója következett, majd Hári Tibor és Ghyczy Gellért reflektáltak az elhangzottakra. Papp János zárszava után, ebéd közben, kisebb csoportokban, kötetlenebb formában folyt tovább a beszélgetés.
A helyszíni tereplátogatás beteljesítette fő célját: a különféle beszélgetések lehetővé tették, hogy a program partnerei jobban megismerjék egymást, párbeszédet folytassanak, kérdéseket tegyenek fel és válaszokat kapjanak, valamint a baráti légkörben megteremtődjön a bizalom és a készség a további együttműködésre. Erre nagy szükség van, hiszen a Végtelen lehetőség projekttel részben párhuzamosan most indul egy újabb kormányzati program, mely hosszú távon 300 hátrányos helyzetű település lakóinak ad lehetőséget a jobb társadalmi beilleszkedésre. Az induló támogatási rendszerben az első 3 település szintén a Baktalórántházai járásban található és baptista oldalról ugyancsak a Szeretetszolgálat koordinálja a helyi programok megvalósítást. Reményeink szerint a jövőben az ország más településein megvalósuló hasonló szakmai programok is baptista gyülekezeti háttérre építve, elfogadó társadalmi környezetben tudnak majd működni.

Véleményt várunk

Az ágazati irányítástól érkező egyeztetésre kínált tervezetek, valamint szakmai szervezetek vitára bocsájtott anyagai

Hírlevél

Módszertani Központunk két heti rendszerességgel megjelenő digitális hírlevele. Régebbi lapszámokat a hírlevél archívum almenüre kattintva érhetik el olvasóink.

Jogos

Végrehajtási sorvezetők, jogszabály- magyarázatok, aktualitások a szociális jogalkotás mindennapjaiból.

Scroll to Top