Társadalmi befogadás – Felzárkózó települések

Kurja Tímea írása

A Szabolcs – Szatmár-Bereg megyei Baktalórántháza és környező területe az ország legelmaradottabb járásainak egyike. Másfél éve, ebből a csokorból kapta a Baptista Szeretetszolgálat az első 3 „adoptálásra váró” települését: Rohodot, Magyot és Besenyődöt, ám azóta már Székely és Tatárszentgyörgy is gondjainkra bízott települések.

Programunk lehetőség az ott élőknek, hogy ugyanolyan esélyekkel indulhassanak, mint más, így bízva abban, hogy a most ott élő gyerekek majdan mind a munkaerőpiacon, mind az élet többi területén versenyképes felnőttekké válnak. A program elsősorban nem halat ad, hanem megtanítja halászni azokat, akik valóban akarnak is halat fogni.

Ennek a munkának otthont adó jelenlét pontokat hoztunk létre, ahol az oda betérő látogatók már alapvető szükségleteik kielégítéséhez is segítséget kaphatnak; főzhetnek, moshatnak, zuhanyozhatnak, de sokan fűtetlen otthonukból térnek be hozzánk, így annak is örülnek, ha csak megmelegedhetnek nálunk. A gyerekek részére nyíló alternatív módszereket alkalmazó tanoda jellegű szolgáltatásaink segítik az iskolai felzárkózást, menedék programunk biztonságos környezetet teremt az érzelmi stabilitáshoz, főzőklubunk főtt ételt ad az üresen kongó asztalokra, barkács-klubunk meleget biztosít a fűtetlen otthonokba; tesszük mindezt az ott élők bevonásával, közös erővel. A hozzánk érkező családokat jelenlét mentoraink segítik az önéletrajzuk elkészítésben, a munkakeresésben, hivatalos ügyeik intézésében, lakhatási körülményeik megoldásában, javításában, az oktatási és egészségügyi rendszerhez való hozzáférésben és a rendszerben való eligazodásban. Célunk, hogy az ott élők és a pontjainkon dolgozó kollégák között aktív, rendszeres, bizalmon alapuló segítő kapcsolat alakuljon ki.

A program lehetőség a felemelkedésre azon perifériára szorult területeken élők számára, ahol az olyan társadalmi problémákkal való kilátástalannak tűnő küzdelem, mint az alulképzettség, a munkanélküliség, a lakhatási nehézségek vagy az iskolai lemorzsolódás már-már családi örökség; s sajnos generációról generációra szállnak. A Baptista Szeretetszolgálat célja, hogy ezt a nem kívánt „örökséget” az ezzel járó terheket a családok letehessék és maguk mögött hagyhassák azáltal, hogy a lehető legközelebb megy a problémákhoz, melyekre, közvetlenül az érintett területen igyekszik reagálni és adekvát megoldási lehetőségeket kínálni.

A küldetésünk: szelet vinni!

Egy tucat segélyszervezet és civil szerveződés. 300 hátrányos helyzetű falu. Egy cél. Egy program az egyenlő esélyekért, a felzárkózásért, a lemorzsolódás ellen. Hangzatos, gyakran használt szavak és célok, de mit is jelentenek a való életben?

A programban résztvevő legnagyobb civil és egyházi szervezetekkel, a helyi ellátórendszerrel közösen, egymásnak segítve, ötleteket és jó példákat mutatva, az érintett 300 települést felkarolva, együtt dolgozunk a nehéz sorsú családokért, a kilátástalanságban szenvedőkért, s a sokszor nyomorúságos körülmények között élőkért, valamint az értük tenni akarókért.

Dolgozunk a családgondozóért, hogy ne kelljen arról döntenie, hogy szűk eszköztárával és költségeivel a patkányoktól segítsen megtisztítani egy magára hagyott mozgássérült idős asszony otthonát, vagy próbáljon inkább mielőbb elhelyezést találni számára a szabad férőhellyel nem rendelkező vagy éppen megfizethetetlen idősotthonok valamelyikének intézményvezetőjénél; ötvennegyedikként sorban állva.

Dolgozunk azon, hogy egy kisiskolásnak ne kelljen lemaradni egy korrepetálásról vagy egy foglalkozásról azért, mert a tanyára, ahol lakik, 16 órakor megy az utolsó busz.

Dolgozunk azért, hogy a 12 éves kislány megigya a programunkon kiváló teljesítménye elismeréseként ajándékba kapott szívószálas almalevet, s ne vigye azt haza azzal az indokkal, hogy a 2 éves kishúgának jobban kell…azért mert NEKI IS KELL!!

Közösen dolgozunk azon, hogy ha kedden hirtelen belázasodik egy csecsemő, ne kelljen várni napokat a mozgó patikára, vagy falvakat átutazni a gyógyszerért.

Dolgozunk a tanárokért, hogy ne kelljen több osztályt egyszerre, egy időben és egy teremben tanítaniuk, mert 20 gyerek jár összesen az iskolájukba.

Küzdünk a bántalmazás elől megmenekülő anyukáért és kisfiaiért, hogy ne kelljen felgyújtania végső elkeseredésében, segítség reményében azt a fűtetlen, életveszélyes, omlásveszéllyel fenyegetett ingatlant, ahol hosszú idő után ugyan végre menedéket talált, de a viskóban a telet már nem tudják átvészelni.

Volt már, hogy féltél egy kóbor kutyától? Akkor most képzelj el egy települést, ahol van 700, aki lehet kóbor, de magányosnak biztos nem magányos, hiszen minden kutyára jut legalább egy patkány is.

A sokak által csak 300 falunak emlegetett program tehát sokkal több, mint egy felzárkóztató program és sokkal több, mint 300 falu. Több ezer történet, több ezer sors, több ezer ember, aki segítségre vár. Konkrét problémák, konkrét helyzetekkel, ahová konkrét beavatkozások szükségesek.

Szelet vinni; legyen az egy erdőket letaroló orkán, vagy egy arcot simogató lágy fuvallat, garantáljuk, a Baptista Szeretetszolgálat elviszi a változás szelét valamennyi rábízott településre.

Scroll to Top