A Covid-19 elleni oltással kapcsolatos tapasztalatokról

Baptista Szeretetszolgálat Életminőség-fejlesztő Szolgáltatások Intézménye

Nagyné Hauptmann Klára írása

Ellátottaink már nagyon várták a hírt, hogy mikor érkezik el hozzánk is az oltóanyag. A korlátozások túl hosszú ideje tartanak, ezért főleg az önellátásuk segítése érdekében történő fejlesztések csorbát szenvedtek. A vírusos időszak korlátozó intézkedései minden fejlesztő és tevőlegességüket elősegítő próbálkozásunk ellenére is frusztrációt okozott náluk. A szabadságuk, önállóságuk visszanyerését várták az oltástól. Az edukáció folyamatos volt a mindennapokban. Megfelelő tájékoztatást kaptak segítőiktől az aktuális vírushelyzetről, sőt, ők is figyelemmel kísérték a televízió híradásait. Visszajeleztek nekünk arról, hogy mit hallottak és láttak a témában.

Az oltást megelőzően, amikor az első vakcinák az országba érkeztek, tájékoztatást kaptak az oltóanyag mibenlétéről, és hatásáról, esetleges mellékhatásáról. Ez volt a felkészítés időszaka, és mivel az influenza oltást is rendszeresen igénybe vette a nagy többség, nem tapasztaltunk ellenállást a Covid-19 elleni védőoltással szemben, sőt elmondhatjuk, hogy türelmetlenül várták. Teljes létszámban jelentkeztek az oltásra. Ezt követően megkértük a szülőket telefonon, hogy jelezzenek vissza, hogy mi az álláspontjuk az oltással kapcsolatban. Mindenki támogatóan nyilatkozott. Mind a hét kizáró gondnokolt, a korlátozottan cselekvőképesek is hatan, gondnok és ellátott együttesen kérte. A cselekvőképesek közül egy ellátott végül visszamondta jelentkezését.

Az oltás napját váratlanul tűzték ki. Egyetlen napunk volt, hogy az írásos nyilatkozatokat a szülőktől, gondnokoktól bekérjük. Ez csak e-mail-es formában tudott hatékonyan működni. De előtte telefonon kellett értesítenünk őket. Nagyon szoros tempót diktáltak az oltást szervezők: mindenki számára ki kellett töltsük a nyilatkozat két példányát (tekintettel arra, hogy ellátottaink nem képesek erre), melyet az oltásra aláírva kellett vinni. Továbbá nekik maguknak a saját nyilatkozatukat is kitöltve kellett behozni, a TAJ kártyával együtt.

Az oltást megelőző napon még elő kellett készíteni az oltás helyéül szolgáló orvosi szobát. Fertőtlenítés után úgy berendezni, hogy az megfeleljen az előirányzott feladat végrehajtásának. A vakcina előkészítését elkülönítve az adminisztrációs részlegtől, az oltandók helyét kialakítani, az útvonalak és a megfigyelési hely kialakítását meg kellett tervezni. A segítő személyzetünk 4 tagját felkérni a közreműködésre. Az ellátottak tájékoztatását elvégezni, és a praktikus ruházat kiválasztását segíteni, – ujjatlan póló fölé pulóver – majd maszkokat előkészíteni. Az oltást megelőző hőmérőzést elvégezni, és az egészségügyi állapotuk monitorozását végrehajtani.

Aztán reggel 8 órakor megérkezett a vakcinákkal felszerelt stáb, 3 fővel. Ketten a vakcinák felbontását és a fecskendők előkészítését végezték, 1 fő adminisztrációs tevékenységgel volt megbízva. Az intézmény orvosa végezte az oltásokat. Mindenki felvette a védőfelszerelését, utána a megbeszéltek szerint megszervezett segítő csapat besegített az oltóhelységen kívüli munkába. A „betegirányító” hívta az ellátottat az „adminisztrációs segítő” listája alapján, és az oltást igénylő kezébe adta a már előzőleg kitöltött nyilatkozatot és a TAJ kártyáját. Az iratokkal az oltást igénylő személy az adminisztrációs asztalnál leadta a dokumentációit. Az oltó orvos belenézett az egészségügyi tartalomba, majd leültette az oltásra várakozót a számára kijelölt helyre. A fő adminisztrátor a leadott dokumentumok alapján kitöltötte az oltást igazoló kartont, ráírta az oltási időt, továbbá, melyik karba kapta a kliens az oltást. Az „adminisztrátor segítő” kitöltötte a Népegészségügyhöz küldendő jelentést, melyen az oltandó nyilatkozott arról, hogy nem érintkezett Covidos-sal, és nincsenek covid-ra utaló tünetei – ezt az oltás után mindenki aláírta. Utána 20 percre kiültek a beoltottak a folyosón elhelyezett fotelekbe. A „megfigyelő segítő” feladata volt, hogy az esetleges mellékhatásokat, reakciókat figyelje. Húsz perc eltelte után a beoltott kliens jelentkezett az ”adminisztrációs segítőnél”, aki feltüntette a távozás időpontját egy öntapadós címkére, melyen már a beadás időpontja szerepelt, és ezt a kliens aláírta távozáskor. Az oltás Pfizer vakcinával történt.

10,45-re végeztünk 44 kliens beoltásával, amely a jól szervezett munkának, a jó előkészítésnek, a Gondozóház önkéntes segítőinek és az oltó team összehangolt tevékenységének volt köszönhető.

A mellékhatásokkal kapcsolatban elmondhatjuk, hogy a közvetlen megfigyelési időszakban semmilyen reakciót nem tapasztaltunk. Az ellátottaink jelentős része epilepsziával küzd, sok közöttük a krónikus beteg és a mentális retardatio diagnózis. Mégsem tapasztaltunk semmilyen mellékhatást; sem az oltás után közvetlenül, sem későbbi időpontban, a szúrás helyén kialakult enyhe reakción kívül (enyhe izomfájdalom, melegségérzés).

Összegezve elmondhatjuk, hogy ellátottaink jól viselték az oltást, és várják három hét múlva a következőt. Sokat jelentett az edukáció, a mentális felkészítés, a lokális kivitelezés, az, hogy intézményi orvosunk végezte a beavatkozást a gondozók közreműködésével, és nem utolsó sorban a gondozók példamutatása is sokat jelentett számukra.

Scroll to Top