COVID- Gyász

COVID- Gyász

COVID- Gyász

Szakmázó

A Baptista Szeretetszolgálatnál nagyon sokrétű munka folyik. A magyarországi és a külföldi segélyakciók és jószolgálati munka mellett, a Szeretetszolgálat számos nevelési-oktatási, szociális és gyermekjóléti intézmény fenntartója is. Ez utóbbi téren lényegében országszerte minden ellátotti csoport (fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybeteg személyek, időskorúak, gyermekek, hajléktalanok hátrányos helyzetű családok, romák) körében tevékenykedik. Március elején dr. Steiner József lelkipásztorral, a Baptista Szeretetszolgálat országos hitéleti igazgatójával beszélgettünk erről a különleges szolgálatról, feladatairól és a hétköznapi kihívásokról.

Szakmázó

Ha valaki megkérdezi tőlem, hogy miért vállalok önkéntes munkát, akkor általában ezt válaszolom: azért, mert szükség van rám. Egyik ismerősöm nem érte be ezzel a válasszal, értetlenkedve faggatott tovább. “Népes családod van, három gyermeked, két unokád, biztosan szükség van rád otthon is!” Igen, mindent megtennék a családomért, de nem mindenkinek van családja, hozzátartozója, akire számíthat a bajban.

Szakmázó

A szeretet nővérei

Beszámoló

Az első védőoltást 2021. január 29-én vehettük fel, amit jelentős szervező munka előzött meg a Menedékváros munkatársai, a Kiskunmajsai Járási Hivatal, a Kiskunhalasi Járási Hivatal és a Megyei Népegészségügyi Osztály, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámügyi Osztálya, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház és az intézmény orvosa részéről. Az oltást a Menedékváros tanácstermében kaptuk, jelen volt a kórház részéről 3 fő, a Járási Hivatal részéről is 3 fő a folyamatos adminisztrációs munkák végzése miatt. Profi, jól felkészült oltó csapattal találkoztunk, akik valamivel több, mint négy óra alatt összesen 62 főt oltottak be.

Vendégposzt

Erről a mindig aktuális témáról beszélget Kereskedő Emőke szociális lelkigondozó (vendégszerzőnk, az Első80év bloggere) és Tihanyi Tamás újságíró (a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa). Az írás rövidített változata a feol.hu oldalán jelent meg.

Vendégposzt

Jó gyakorlat

A „ölelésterápia” régi ötletem volt; amiről úgy gondoltam, hogy az intézményben a lakóinkkal meg lehetne valósítani, de sokszor ezt csak emlegettem, és inkább nevettünk rajta. Az őszi látogatási tilalom idején egyre határozottabban körvonalazódott bennem az „ölelésterápia”. Hogy ha valamikor, most meg kéne valósítani, hiszen idős és beteg lakóink el vannak zárva a külvilágtól, még kevesebb fizikai érintés éri őket. Épp azokat, akik amúgy is elszigetelten élnek a nem hajléktalan emberekhez képest. 

Beszámoló

A fogyatékosok párkapcsolati igényei semmiben sem különböznek a társadalmi átlagtól, nekik is szükségük van arra, hogy szeressenek és szeretve legyenek; a testi,- értelmi,- érzékszervi,- pszichoszociális fogyatékosság, nem kell, hogy együtt járjon érzelmi fogyatékossággal….

Beszámoló

Ellátottaink már nagyon várták a hírt, hogy mikor érkezik el hozzánk is az oltóanyag. A korlátozások túl hosszú ideje tartanak, ezért főleg az önellátásuk segítése érdekében történő fejlesztések csorbát szenvedtek. A vírusos időszak korlátozó intézkedései minden fejlesztő és tevőlegességüket elősegítő próbálkozásunk ellenére is frusztrációt okozott náluk. A szabadságuk, önállóságuk visszanyerését várták az oltástól. Az edukáció folyamatos volt a mindennapokban. Megfelelő tájékoztatást kaptak segítőiktől az aktuális vírushelyzetről, sőt, ők is figyelemmel kísérték a televízió híradásait. 

Nagyné Hauptmann Klárának, a Baptista Szeretetszolgálat Életminőség-fejlesztő Szolgáltatások Intézménye főápolójának beszámolója. 

Beszámoló

A Sorsfordító Szolgáltató Központ, Sorsok Háza Szociális Intézmény támogatott lakhatásában is sor került a COVID vírus elleni első vakcina beadására. 2021.01.29-én a kiskunhalasi lakhatás lakói, egy nappal később pedig a kiskőrösi telephelyeinken kapták meg a védőoltást.  A Sorsfordító Szolgáltató Központ vezetőjének beszámolója.  

Scroll to Top