Beszámoló

A baptisták élen járnak a segítségnyújtásban

Kereskedő Emőke írása

A Baptista Szeretetszolgálat a válság első jeleire felkészült a Nyugat-Ukrajnába érkező belső menekültek ellátására az ukrán határ térségében, és készen állt a lehetséges ukrajnai segítségnyújtásra is. Élelmiszereket, konzerveket, bébiételeket, ivóvizet, alapvető higiéniai termékeket és téli ruházatot csoportosítottak át a dunántúli logisztikai központunkból a mátészalkai raktárbázisba, majd idővel egymás után bérelték a szabolcsi térségben a raktárhelyiségeket, növelve ezzel a lehetőségeket. Feltérképezték a térségben lévő baptista szociális és oktatási intézmények segítségnyújtó kapacitását a menekültek elhelyezése érdekében és készültségbe helyezték a HUBA-Rescue24 speciális mentőcsapatot egy lehetséges egészségügyi segítségnyújtás érdekében. Ez egyébként idővel Tiszabecsen meg is valósult.  

A segélyszervezet vezetői kapcsolatba léptek ukrán partnereikkel, hogy az ott kritikus körülmények között élő embereknek is segíteni tudjanak. A Baptista Szeretetszolgálat 3,5 millió forint gyorssegélyt juttatott el mindjárt az első kritikus napok egyikén a kárpátaljai partnereihez és adománygyűjtést indítottak. Felvették a kapcsolatot a Baptista Világszövetség washingtoni irodájával és az ukrán baptista vezetőkkel is egyeztettek az együttműködésről.  

A háború első napjától juttat el adományokat Kárpátaljára, hogy enyhíteni tudja a kialakult élelmiszerhiányt. Először hét teherautó kelt át a határon mintegy 12 tonna segélyszállítmánnyal, majd további három tonna rakományt vittek partnerszervezeteiknek.  

Elmondható, hogy a válság első napjaitól kezdve fáradhatatlanul tevékenykedik a Baptista Szeretetszolgálat a háború miatt kialakult helyzet enyhítéséért. Határainkon belül Tiszabecsen látnak el szolgálatot, információs- és segélypontot üzemeltetnek. Több ezer menekült embernek segítettek már szállást találni, vagy épp tovább utazni, emellett folyamatosan juttatnak el Kárpátaljára segélyszállítmányokat, legutóbb 15 tonna adományt vittek kárpátaljai szervezeteknek. Az adományok továbbra is leginkább tartós élelmiszerből, konzervekből, tésztából, cukorból, édességből, üdítőből, higiéniai termékekből és takarókból álltak. A munkatársak Beregszász mellett meglátogattak egy árvaházat is, ahol 32 menekült kisgyerek lelt itt biztonságra.  

– A rivnei baptisták árvaházában élő gyerekek a rakétatámadások alatt hat napig éltek a pincében, mielőtt útra keltek Beregszász felé – mondta el Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke. –Megdöbbentő volt látni a gyerekek és a nevelők békességét, örömét. Pedig menekülniük kellett, napok óta hajdinán éltek: ha volt hozzá tej, akkor azzal, ha nem, hát vízzel. Húst jó ideje nem láttak, így különösen hálásak voltak a magyar húskonzervekért és egyéb élelmiszeradományokért, melyekkel most egy ideig el tudják látni a gyerekeket.  

A vonattal érkezők ellátásából is kiveszi részét a karitatív szervezet, kihasználva az ismert emberek népszerűségét a menekültek érdekében. Mások mellett például Demcsák Zsuzsa műsorvezető is segítette munkatársaikat és önkénteseiket, akik pizzával, üdítővel, hot-doggal, hamburgerrel, keksszel és édességgel várták az Ukrajnából menekülőket a Nyugati Pályaudvarnál.  

A saját szálláslehetőségei kihasználása mellett továbbra is kutatja azokat a helyeket – és munkahelyeket is –, ahol a menekülők rövidebb-hosszabb ideig menedékre lelhetnek. Megtörtént, hogy Earle Mack, az Egyesült Államok korábban Finnországba akkreditált nagykövete is meglátogatta a Baptista Szeretetszolgálat védett házait, ahol ezekben a napokban az ukrajnai háború elől menekülőkkel találkozott. Készpénz támogatással próbált helyzetükön könnyíteni.  

A segélyszervezet gyűjtőpontok hálózatát alakította ki, amely lefedi az egész ország területén. De nem csupán tárgyi adományokat várnak, szükség van az anyagi segítségre is.   

 

 

Kérjük, adományával segítse Ön is a háború miatt kritikus helyzetbe került ukrajnai embertársainkat!   

Pár kattintással online adományozhat: www.baptistasegely.hu/adomanyozas  

Pénzadományát „Ukrajna” közleménnyel a UniCredit 10918001-55555555-55555555-os számlaszámon is fogadjuk.  

Hívhatja a 1355-ös baptista adományvonalat! Hívásával 300 forinttal támogathatja az ukrajnai háború érintettjeit.  

 

 

Scroll to Top